Van design tot realisatie
Advies op maat
100+ ontwerpideeën
Snel geleverd

Duurzame kantoorinrichting

Geschreven door Offify

4 minuten leestijd

Een groene toekomst: hoe duurzame kantoorinrichting jouw bedrijf vooruit helpt.

Duurzame kantoorinrichting is gericht op het creëren van een werkomgeving die duurzaam, energie-efficiënt en milieuvriendelijk is. Hierbij kan gedacht worden aan het gebruik van duurzame materialen, zoals hout uit verantwoord beheerde bossen, en het toepassen van energiebesparende maatregelen, zoals het gebruik van ledverlichting en slimme thermostaten. Ook het ontwerp van het kantoor speelt een rol, bijvoorbeeld door natuurlijke elementen te integreren in de inrichting.

Bekijk 100+ ontwerpideeën

Een duurzame kantoorinrichting kan bijdragen aan een gezonde en productieve werkomgeving voor de medewerkers en tegelijkertijd bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van het bedrijf.

Tips voor een duurzame kantoorinrichting

In de huidige tijd waarin het besef groeit dat we onze impact op het milieu moeten verminderen, is het belangrijk om ook na te denken over hoe we onze werkomgevingen duurzamer kunnen maken. Wat je doen om jouw kantoor duurzamer in te richten?

1. Energie-efficiënte verlichting

Investeer in energie-efficiënte verlichting en slimme thermostaten om energie te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen.

2. Duurzame materialen

Overweeg het gebruik van duurzame materialen in de kantoorinrichting, zoals hout uit verantwoord beheerde bossen, gerecycled plastic en natuurlijke vezels.

3. Biophilic design

Overweeg de toepassing van biophilic design in de inrichting, zoals het integreren van planten en natuurlijke elementen in het interieur. Dit kan bijdragen aan een gezonde en productieve werkomgeving.

4. Circulaire kantoormeubelen

Maak gebruik van circulaire kantoormeubelen, zoals meubelen die gemakkelijk te repareren, te herbruiken en te recyclen zijn.

5. Recycling en afvalreductie

Stimuleer recycling en afvalreductie in het kantoor, door bijvoorbeeld recyclingbakken te plaatsen en het gebruik van herbruikbare bekers en borden aan te moedigen.

6. Lange levensduur

Overweeg de aanschaf van kantoormeubelen met een lange levensduur en die zijn aangepast voor een gezonde en comfortabele houding

7. Certificatie van duurzaamheid

Er zijn diverse programma’s voor certificatie van duurzaamheid, zoals BREEAM, LEED, WELL, of HQE, overweeg om te evalueren of je bedrijf hieraan voldoet of aan deze certificatie wil voldoen.

8. Duurzaamheidsinitiatieven

Communiceer de duurzaamheidsinitiatieven van het bedrijf naar de medewerkers, klanten en het publiek, zodat zij op de hoogte zijn van de inspanningen om een duurzame kantoorinrichting te creëren.

Kantoormeubilair circulair

Circulair kantoormeubilair is gericht op het maximaliseren van de levensduur van meubilair door het te repareren, te herbruiken en te recyclen in plaats van het weg te gooien na een bepaalde periode van gebruik. Hierdoor wordt de afvalberg verminderd en wordt de afhankelijkheid van grondstoffen vermindert. Circulaire kantoormeubelen kunnen ook gemaakt worden van gerecyclede materialen, zoals plastic flessen of hout afkomstig van verantwoord beheerde bossen, om de ecologische voetafdruk van het meubilair te verminderen.

Kantoormeubilair merken

Er zijn veel verschillende merken die kantoormeubilair produceren, waarbij sommige gericht zijn op duurzaamheid en circulairheid en andere meer op design en esthetiek. Bekende merken die duurzame en circulaire kantoormeubelen aanbieden zijn bijvoorbeeld HAY, Vitra, Girsberger, Royal Ahrend, en USM. Deze merken gebruiken vaak duurzame materialen, zoals hout uit verantwoord beheerde bossen en gerecycled plastic, en hebben vaak reparatie- en recyclingprogramma’s in plaats van producten eenmalig te verkopen.

Er zijn ook merken die zich specifiek richten op de inrichting van een gezonde en productieve werkomgeving, zoals Haworth, Steelcase, Herman Miller. Deze merken bieden vaak ergonomische en aanpasbare kantoormeubelen. Er zijn ook diverse lokale producenten die kantoormeubelen produceren, die vaak in bepaalde regio’s erg populair zijn.

Duurzame kantoorinrichting: ontdek de voordelen van biophilic design
Biophilic design is een designbenadering die natuurlijke elementen en patronen in een gebouw of omgeving integreert. Dit kan bijvoorbeeld door het toepassen van groen, zoals planten en bomen, het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout en stenen, en het incorporeren van natuurlijke licht- en luchtcondities.

duurzame-kantoorinrichting

Biophilic design is ontworpen om de menselijke band met de natuur te versterken, wat kan bijdragen aan een gezonde en productieve werkomgeving. Studies tonen aan dat biophilic design kan bijdragen aan een vermindering van stress, een verbetering van de concentratie, een vermindering van symptomen van ziekteverzuim en een verbetering van de algehele tevredenheid van de medewerkers. Bovendien kan het bijdragen aan een vermindering van de energiekosten, door bijvoorbeeld het verminderen van het gebruik van kunstmatige verlichting en airconditioning.

Slimme stappen voor duurzame kantoorinrichting
Een energie-efficiënte kantoorinrichting is gericht op het verminderen van de energiekosten en de CO2-uitstoot van een gebouw door het toepassen van energiebesparende maatregelen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van energie-efficiënte verlichting, zoals LED-verlichting, en het installeren van slimme thermostaten.

Ook het ontwerp van het gebouw kan van invloed zijn, bijvoorbeeld door het toepassen van passief zonlicht, het isoleren van het gebouw en het optimaliseren van de luchtcirculatie. Een energie-efficiënte kantoorinrichting kan ook andere maatregelen bevatten, zoals het gebruik van zonnepanelen voor de opwekking van groene energie, het implementeren van een gebouwbeheersysteem (BMS) om de energie-efficiëntie van het gebouw te monitoren en te verbeteren, en het installeren van bewegingssensoren en tijdschakelaars voor verlichting.

Voordelen van duurzame kantoorinrichting

Duurzame inrichting van een gebouw is een investering die veel voordelen biedt. Niet alleen financieel, uiteindelijk kan een duurzame kantoorinrichting bijdragen aan een gezonde en productieve werkomgeving en aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid van het bedrijf.

Duurzame inrichting van een kantoor is ook interessant voor nieuwe medewerkers omdat het laat zien dat het bedrijf zich inzet voor een groenere en gezondere werkomgeving, het kan bijdragen aan de welzijn en tevredenheid van medewerkers en daarmee kan het bijdragen aan het aantrekken en behouden van talent in een competitieve arbeidsmarkt.

  • Besparen op energie- en waterkosten;
  • Vermindering van de CO2-uitstoot en bijdragen aan de reductie van de ecologische voetafdruk van het bedrijf;
  • Verbetering van de luchtkwaliteit en het comfort in het kantoor;
  • Vermindering van stress en verbetering van de concentratie en productiviteit van de medewerkers;

Extra wins

  • Vermindering van ziekteverzuim;
  • Vermindering van afval en verbetering van de recycling- en afvalreductie;
  • Versterking van de merkimago en verbetering van de relaties met klanten en het publiek;
  • Mogelijkheid om te voldoen aan diverse duurzaamheidscertificeringen;
  • Mogelijkheid tot kostenbesparing op lange termijn.